Hårda dagar på havet

Det har blivit några blöta och riktigt kämpiga dagar på havet sedan sist. Vi gick från Langeoog tidigt i gryningen på lördagsmorgonen och letade oss tillbaka ut mellan öarna i den smala rännan. Dagen började med riktigt skön segling med sydvästlig vind men fram mot eftermiddagen när vi kommit in på Holländskt vatten mötte vinden allt mer och vi beslöt oss för att leta oss in till Lauwersoog som ligger innanför öarna och på fastlandet, vad som nu är fastland i Holland. En nästan identisk situation som dagen innan infann sig och vi letade efter infartsmärken som fanns i korten men inte i verkligheten. Till slut hittade vi i alla fall en ränna och kunde börja den långa ringlande färden in till Lauwersoog.

image

Efter en stund såg vi en flera båtar möta oss långt in mot land och vi tänkte att de säkert beslutat att gå på högvatten för att få bra strömmar längre ut. Snart dök det upp fler master och vi började förstå att det här är något speciellt. En stor kustbevakningsbåt kom upp jämsides med oss (vi börjar bli vana vid sådant nu) och en kustbevakare ropade till oss att det är Tall Ships Race som närmar sig och att vi ska hålla oss strax utanför rännan så kommer det inte att bli några problem.  Kruxet var att bara några meter (kändes det som i alla fall) utanför de gröna bojarna blottade sig sandbankarna så vi valde att ligga strax innanför trots allt. Riktigt många fräcka båtar fick vi se i alla fall. Allt från stora tunga långseglare (som vi gillar) till snabba lätta räsigare båtar (som Kajsa gillar).

image

Lauwersoog är i första hand en fiskehamn och inslussningshamn till kanalerna som ringlar sig vidare in i landet innanför fördämningarna. För oss fick den fungera som övarnattningshamn inför nästa tidiga morgon med klockan ställd på fyra.

Planen för söndagen var att gå minst till West Terschelling och kanske vidare till Den Helder om vädret tillät. Den senare är en bra avselingshamn för överseglingen till Storbritanien så dit ville vi gärna komma. Dagen började med väst-sydväst (hur länge har det blåst i den riktningen nu?) så vi kunde sträcka. När vi var i höjd med West Terschelling kände vi att vi lika gärna kunde fortsätta och DMI hade lovat avtagande vind så hur illa kunde det bli?

Riktigt illa visade det sig. Väderprognoserna svek oss den här gången. Vinden och vågorna tog i och i den långa svängen man är tvungen att göra för att komma rätt in i inselgingsrännan utanför Hollands långgrunda nordöstra kust fick vi det tuffaste vädret och vågorna hittills under våra seglingsår. Sent på kvällen och väldigt blöta och trötta kom vi i alla fall in i den stora industrihamnen och svängde in i marinan. Hamnvakten var ute på en brygga och anvisade oss en plats och det var väldigt skönt att knyta fast Ester och få på sig torra kläder.

Vi hade planerat att starta överseglingen härifrån redan imorgon men vädret ser inte så bra ut. Antingen blir vi liggande i några dagar eller så går vi vidare neråt Amsterdam, fast på insidan och väntar på bättre väder där. Först vila.

Just det ja, fortfarande inget napp på batterier. Känns inte bra att de inte håller längre än 12 timmar utan laddning. Jakten fortsätter i nästa hamn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.