England nästa

Den Helder var mycket finare på morgonen när solen lyste än när vi kom in på kvällen i regn och blåst. Väderprognosen visade dock på fortsatt allt för hårda vindar för vår planerade översegling och samtidigt hörde våra seglarvänner på Ada och Nanny av sig och påpekade att nu var det bara några landmil mellan oss. De råkar av en händelse vara i Holland samtidigt och det kändes allt mer lockande att vänta på bra väder tillsammans med dem än ensamma i vår lilla håla.

Efter lite koll i sjökorten insåg vi att vi kunde sammanstråla med kompisbåtarna där de låg och skavdes i Einkhuizen som ligger mitt emellan där vi var och Amsterdam. Vi gick en bit söder över på insidan Den Helder och slussade sedan in i innanhavet som är helt avskiljt från övriga Nordsjön med långsträckta fördämningar. Att segla där inne är en väldigt speciell upplevelse och riktigt nervpressande om man har djupmätare. Det är knappt tre meter i princip överallt! Att segla för fulla ställ, knappt se land och med ett djup på mindre än tre meter är liksom bara fel!

image

Enkhuizen var väldigt pittoreskt och efter lite övertalande från våra vänner öppnade hamnvakten gångbron till den inre hamnen där de låg och väntade. Det var lite som att komma in i en medeltida värld när hamnvakten kom cyklande och öppnade klaffbron. Så fort jag får bättre anslutning ska jag ladda upp en film här under så får ni se själva.

Som om det inte var nog med att träffa vännerna som vi planerat att göra fick vi också syn på en Ovni (vår drömbåt) på vägen in i den inre hamnen. Det var våra bryggkompisar hemma från Eriksberg som höll på att segla hem sin nya båt. Världen kändes plötsligt väldigt liten!

Efter en mysig kväll i Enkhuizen gick vi vidare till Amsterdam på tisdagen. Det blev ytterligare en slussning genom en fördämning och ytterligare segling mitt på havet med tre meters djup timme efter timme. Jag kommer nog aldrig att väja mig vid det.

image

När vi slutligen slussat in i Amsterdam fick vi plats i den lilla privata Aeolus hamnen som ligger väldigt centralt. Den ser inte mycket ut för världen utifrån och har bara några få platser för gästande båtar men det passade oss perfekt. I det lilla klubbhuset kunde vi se VM-fotboll och ölen kostade en Euro styck!

image

Vi beslöt oss för att stanna i Amsterdam en dag och tittade på stan medans oväder och kulingar drog förbi på Nordsjön. När vi skulle gå till färjan som går över till den centrala sidan av stan stack jag in huvudet i klubbstugan och frågade hamnkaptenen om han kände till någon affär som sålde batterier i närheten. En halvtimme senare stod det två nya 90ah batterier i sittbrunnen inhandlade och hemkörda med hjälp av hamnkaptenen! Man blir så glad!

image

Idag skiljde vi oss från våra vänner och gick vidare ut mot kusten till IJmuiden där vi nu ligger och förbereder oss för överseglingen. Klockan är satt på halv fem imorgon då vi ger oss av i riktning mot Harwich. Seglingen ska ta ett drygt dygn så om allt går enligt planerna så är vi framme i gryningen på lördag morgon.

image

Ha det bra alla. Jag skriver igen så fort vi får kontakt med nätet igen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.