Fina Stromness

Att segla från Kirkwall till Stromness hade varit lätt som en plätt om det bara funnits en kanal mellan Kirkwall och Scappa Flow. Samhällena ligger båda på Mainland och det tar bara en halvtimme med bussen från ena stället till det andra. Sjövägen däremot är som att väja mellan kolera och pest. Antingen tar man den östra vägen och går genom Pentland Firth med allt vad det innebär, eller så får man runda Mainlands västra sida, och är helt exponerad för Atlantens humör. Vi valde det senare efter att pluggat en passage-guide in i minsta detalj.

Planeringsmöte pågår

Strömfenomenen är helt unika i sundet mellan Mainland och Rousay. Fastän vi timade avgången perfekt fick vi ta oss igenom stående vågor med brytande vågtoppar i sundet. Bara någon minut senare var vi ute på andra sidan och vattnet var lugnt igen! Resten av seglingen var helt problemfri tack vare bra väder och vind.

Bowcheek, den västra klippan på Eyenhallow med Rousay i bakgrundenA
De sagolika klipporna längs Mainlands nordvästra kust framträder när vi kommit ut ur det
strömhärjade sundet
Brough Head, fyren som står på ön Brough som bara kan nås landvägen vid lågvatten
En blick tillbaka längs den nordvästra kuststräckan
Påväg in i Hoy Sound med ovanligt platt vatten
En av många fiskebåtar som ligger på svaj i inloppet till Stromness hamn
Allra längst in i viken ligger hamnen med marinan där vi har en plats som väntar

Ett av målen med att besöka Stromness var att hälsa på en kollega som är bofast där. Det blev ett förstklassigt mottagande med guidade turer, vandringar och trevligt sällskap! Thank you Jamie and Fran!

Ring of Brodgar, en av alla sevärdheter vi fick ta del av tack vare våra lokala guider

Stromness är betydligt mindre än Kirkwall men också mysigare och lite gemytligare. Den otroligt charmiga huvudgatan slingrar sig genom samhället och byter namn minst fem gånger. Hade den bara haft några fler pubar och affärer hade den varit perfekt! Samhället får en speciell puls tack vare färjeterminalen som tar passagerare mellan öarna och fastlandet.

En fem/åtta pubar till på den här gatan hade gjort susen 🙂
The Stromness Hotel hade funkat som backdrop till vilken skräckfilm some helst. “Gå inte dit” var tipset vi fick från lokalbefolkningen.
Sundet mellan Stromness och Graemsay där kom vi inseglandes på högvatten dagen innan. I bakgrunden, de dimhöljda bergstopparna på ön Hoy
Utsikt över vackra Scapa Flow
På vandring uppe på slänterna ovanför stadsbebyggelsen i Stromness. Vår lokala guide Jamie tog oss med på stigar vi aldrig hade hittat själva.
Under de här förhållandena hade vi inte velat anlända till Stromness. Men det är vackert att titta på från land!
Stromness by night