Kirkwall

Efter några blåsiga nätter på Westray såg vindarna lite snällare ut och vi bestämde oss för att ta oss ner till Orkneys huvudort Kirkwall. Det är ett litet skutt på 25 NM men som vanligt vill det till att ha koll på strömmarna och tima avgången. Trots planeringen var vi nära att följa med fel strömfåra på vägen ner mot Kirkwall. Vi hade Strömmen med oss och gjorde över 11 knop där vi gick rätt så nära ön Eday och kände att vi hade koll på läget. Kruxet var att Strömmen delade sig i två spår just där. Det ena bar vidare ner mot Kirkwall men det vi höll på att hamna i förgrenade sig ner söder om Eday, inte alls dit vi ville. Det blev till att starta motorn och styra 90 grader åt sidan för att inte sugas in i fel fåra. Plötsligt gjorde vi bara 2 knop fast motorn gick på högvarv. Allt gick bra tillslut men man får sig en tankeställare och inser krafterna man har att göra med här uppe.

Här syns det på vårt spår hur vi undgick att hamna i fel strömfåra

Kirkwall är en väldigt fin liten stad och det var härligt att få komma in till civilisationen igen.

Den långa gatan
Påväg till Orkneys mest kända destilleri
En regnig dag som gjord för whiskyprovning
Först en titt på faciliteterna
Tusentals liter whisky ligger och gottar till sig

Här blir vi kvar i några dagar så vi har tid att leva lite stadsliv, besöka destillerier och pubar och se oss om på ön.