Home at last!

Det blev några sköna dagar i The Caledonian Canal. Under vissa passager var vi helt ensamma i slussarna trots att det här ska föreställa högsäsong. En slussvakt hävdade att svenskarna går västerut och norrmännen österut. Vet inte riktigt hur seriös forskning det låg bakom det påståendet.

Väntar i Corpach, alldeles i början av kanalen.
Väntar i Corpach, alldeles i början av kanalen.
Tågbron i Corpach som The Jacobite korsar
Tågbron i Corpach där The Jacobite steam train passerar
Påväg att påbörja uppslussningen i Neptune's Staircase
Påväg att påbörja uppslussningen i Neptune’s Staircase
En vanlig dag på kanalen
En vanlig dag på kanalen
Ibland är det så vackert så det gör ont. Man vill bara gå iland och sätta sig i en slänt och läsa Sagan om ringen...
Ibland är det så vackert så det gör ont. Man vill bara gå iland och sätta sig i en slänt och läsa Sagan om ringen…
Vattenfall i kanalen
Vattenfall i kanalen
Ett gamalt vrak och ytterligare en ruin.
Ett gamalt vrak och ytterligare en ruin.

Efter några dagar var vi framme i Inverness och kunde leva storstadsliv för en dag. Inverness är ett riktigt häftigt avbrott mitt uppe i Skottland. Ena stunden är man ute i vildmarken och så plötsligt sitter man på ett Costa café mitt i en stad!

Ett säkkpipegäng övar uppe vid Inverness Castle. Riktigt mäktigt när man står nära och känner basgångarna.
Ett säckpipegäng övar uppe vid Inverness Castle. Riktigt mäktigt när man står nära och känner basgångarna.

Det blev bara en dag i Inverness. Vi hade först tänkt gå på tisdag eftermiddag men efter att ha studerat väderutsikterna bestämde vi oss för att gå redan på måndagen för att lura lite sämre väder som skulle dyka upp hemma på västkusten i slutet av veckan.

Hejdå för den här gången Inverness.
En sista glimt av Inverness under Kessock Bridge
Vid Chanonry Point dök det upp några riktigt stora delfiner som följde oss ut genom sundet.
Vid Chanonry Point dök det upp en grupp stora delfiner som följde oss ut genom sundet.
Chanonry Point är känt som den plats där man från land har störst chans att se delfiner. Här är stranden alltid kantad av fotografer som väntar på att få se delfiner leka ute i sundet. Känns extra häftigt att få vara mitt ibland dem!
Chanonry Point är känt som den plats där man har störst chans att se delfiner från land. Här är stranden alltid kantad av fotografer som väntar på att få se delfiner leka ute i sundet. Känns extra häftigt att få vara mitt ibland dem!

Överfarten var av mittemellan-karaktär när det gäller Nordsjön. Ingen jättehård segling men ingen semester heller. Som mest upp mot 12 meter men alltid förlig vind och vågorna från rätt håll. Regn lite då och då och rätt så kallt.

Kajsa parerar vågor med säker hand
Kajsa parerar vågor med säker hand
Ännu ett par utslitna handskar
Ännu ett par utslitna handskar…

Överseglingen tog nästan exakt fyra dygn. Vi gick ut genom slussen vid Clachnaharry seaport strax efter fem på måndag eftermiddag och gick in under Älvsborgsbron hemma i Göteborg vid fyra-tiden på fredagen.

Den här gången hade vi ingen kommunikation alls med oljeindustrin mer än att några säkerhetsfartyg lade sig i vägen väldigt demonstrativt så vi fick göra några bågar här och där.

På Nordsjön
Ett av få möten på vägen över
Plattform på Nordsjön
En av alla plattformar längs den Brittiska gränsen på Nordsjön.

Enda kommunikationen på Nordsjön var med två stora fartyg som kom långsamt glidande längs plattformarna vid den Brittiska gränsen mitt i natten och ösregnet. Vi hade just tänkt passera när Kajsa såg på AIS:en att den ena höll på med kabeldragning. Kanske inte helt lyckat att passera för nära där. Jag ropade upp dem och fick anvisningar om avstånd om vi ville passera bakom. När vi avslutade tackade de så mycket för samarbetet. Artigt tycker jag.

Fyra dygn efter att vi lämnade Inverness passerar vi under älvsborgsbron och in på vår nya plats under Eriksbergs-kranen.
Fyra dygn efter att vi lämnade Inverness passerar vi under älvsborgsbron och in på vår nya plats under Eriksbergskranen.

Just nu infinner sig en känsla av lättnad och lite stolthet när vi lyckats med projektet att segla hem Estromo. Alla galna idéer med modifieringar som skulle utföras och överskeppning av utrustning fungerade trots allt! Nu ligger båten på sin nya plats och vi kan äntligen sova ut ordentligt!

PS: Vi sov 12 timmar per natt de två första dygnen i hemmahamn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.