Vidare längs kusten

I tisdags förmiddag lämnade vi London för den här gången för att ta oss upp en bit längs den engelska kusten. Första steget var att ta oss ner för Themsen ungefär som när vi kom fast omvänt. Denna gången var det om möjligt ännu mindre dramatik då vi kunde gå på rätt sida floden hela vägen från South Dock Marina till bojarna i viken vid Queenborough.

image

Vi fick oss en sista titt på de pampiga omgivningarna kring Greenwich och några sista svallvågor från de supersnabba Clipper-färjorna och snart var vi också igenom Thames Barrier. Det kändes som det brukar när man lämnar London att nu räcker det för den här gången. Men bara en stund senare börjar man längta tillbaka. Knepigt.

image

Övernattnignen i Queenborough gick bra, sånnär som på att vi lärt oss hur det är att ligga vid boj med vinden från ett håll och strömmen från ett annat. Vinden trycker upp båten mot bojen men strömmen vänder näsan åt “fel håll” så att bojen hamnar på lovartsidan och slår mot skrovet. I vårt fall mellan ung. midnatt och tidig morgon. Vi vaknade inte helt utsövda på onsdagsmorgonen…

image
Strandade sälar på en sandbank...

Planen för onsdagen var att gå upp längs kusten till Harwich eller Lowestoft men under förmiddagen blåste det upp och vi fick upp till tio meter rätt i näsan och väldigt stampig sjö så det blev lite väl obekvämt. I höjd med floden Crouch vek vi av och surfade in mot land och hamnade till slut i det lilla sammhället Burnham. Här har vi legat kvar en dag för att bunkra och vila oss och uppleva det här fantastiska lilla samhället. Det har nästan varit en regel under det här äventyret att de bästa platserna och upplevelserna är de vi inte planerat i förväg. Vi råkade bara surfa in här och det är en av resans höjdpunkter!

image

Igår tog vi en kvällspromenad och hamnade på en pub i ett hotell från 1700-talet. De har en egen liten uteservering som är byggd utanpå muren som går längs hela samhället. Här kunde vi sitta och titta på båtarna som ligger på boj längre ut i floden och de som strandat i lågvattnet närmare land. Innan vi gick pratade vi med gubben i baren, som visade sig vara ägaren till hotellet, och han berättade att de har öppet året runt. Hit ska vi komma tillbaka!

image

Snart är det högvatten och då kastar vi loss och går med strömmen upp till Harwich för en sista dieselbunkring och på lördag morgon startar vi överseglingen till Holland. Vädret verkar bli OK om än lite dåligt med vind. Efter inledningen på vår resa prioriterar vi dock dåligt med vind jämfört med för mycket vind rakt i färdriktningen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.