Mallaig, Cull och Mull

Om Södra Islay var så långt söder ut vi kom så blev Mallaig den nordligaste punkten för vårt lilla västkustbesök för den här gången.

Mallaig är ett litet fiskesamhälle som håller på att rycka upp sig en hel del. Ny för i år är besöksmarinan med pontoner, el och vatten. En perfekt mellanlandning innan man fortsätter ut till de lite vildare öarna på den här delen av kusten. Våra absoluta favoritöar, sett från vattnet i alla fall, är Rhum Island och Eigg. De ligger alldeles bredvid varandra och ändå är de så olika. Eigg, som på håll ser ut som en stor platt klippa, och Rhum som mest liknar en vulkankrater eller ett månlandskap från Tintin.

Eigg i sikte!

Nästa gång kommer vi att spendera flera dagar med att vandra omkring på båda dessa öar och bestiga flera av bergstopparna! Nästa gång  ja. Det är det enda vi pratar om nu. Gissa om vi kommer tillbaka!?

En av de rostiga fiskebåtarna vi blivit rådda att hålla oss undan

Påväg in mellan Eigg och Rhum fick vi den finaste delfinuppvisningen hittills. Fyra stycken vuxna delfiner som simmade i bredd och dök under båten precis samtidigt! Man går bara omkring och ler efter en sådan upplevelse.

Efter Mallaig och seglingen mellan Rhum och Eigg gick vi ut till Cull som ligger strax utanför Mull och la oss på svaj i Loch Eatharna. Det är en stor, hyfsat skyddad vik med gott om besöksbojar. Avgiften för att använda en boj betalas i det lilla hotellets pub samtidigt som man givetvis måste provsmaka den lokala alen! Efter Coll gick vi tillbaka till Mull och Tobermory igen för att börja förbereda oss på att återvända till svenska farvatten. Vi kommer att gå tillbaka genom Caledonian Canal och sedan bunkra och invänta rätt förhållanden i någon av hamnarna på ostkusten.

5 thoughts on “Mallaig, Cull och Mull”

 1. Eigg ser ut som en av öarna utanför Røst, Lofoten, en fågelö med tusentals häckande fåglar. Rovfåglar som cirklar utanför branterna. Har ni sett Lunnefåglar? Ser ut som det skulle passa för dem.
  Er resa ser fantastisk ut. Kul att läsa era rapporter! God tur hemåt

  Like

  1. Tack Svante! Vi har fortfarande inte sett några Lunnefåglar fast det ska finnas väldigt gott om dem här. Vi har hört av lokalbefolkningen att de är väldigt orädda och gärna kommer fram och hälsar men att de har dålig andedräkt!
   Ses snart!

   Like

 2. Vilka fantastiska foton – men jag misstänker att ni photoshoppar in all sol och härligt väder för det är ju alltid dåligt väder i Skottland…. Eller?? Nu har vi bara fyra dagar tills vår semestersegling börjar – vem vet vi kanske möts på Norska sidan eller något – god tur. Jättekramen

  Like

  1. Tack Liv! Det hade varit toppenkul att sammanstråla, men det vill ju till att det ska stämma med väder och vind. Vi hör av oss om vi mellanlandar i Norge. Blir antagligen Farsund igen i så fall.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.