Rodret är loss!

Nu när vi nästan är klara med renskrapandet av skrovet beslutade vi oss för att ta loss rodret för att komma åt ordentligt i alla skarvar. Med lite hjälp gick det enklare än jag trodde. Det är alltid skönt att ha haft isär viktiga delar på båten så man får koll på att det är helt och framför allt hur det hänger ihop.

Det som krävdes var att först lossa på triangeln som sitter fast högst upp på roderstocken under mittluckan i akterruffen och sedan på fästat längst ner på stocken under själva roderbladet. Det rostfria fästet sitter fastskruvat med två jättestora m-gängade spårskruvar. De gick att få loss tack vare kompisens slagmejsel, ett verktyg som jag inte visste fanns innan.

Nu kan vi komma åt att skrapa, slipa och måla i utrymmet bakom rodrets framkant och dessutom skrapa slipa och måla rodret inne i varma goa snickeriet.