Den mystiska fyr-ön

Det finns två fyrar på Fair Isle. På den norra udden ligger Skroo, 80 meter över havet, komplett med en enorm mistlur på udden utanför. På den södra udden ligger Skaddan som är mer högrest än sitt norra syskon men som ändå ligger 50 meter lägre över havet. Båda två uppfördes 1892 och som de flesta fyrar i Skottland var det familjen Stevenson som låg bakom konstruktionen och uppförandet.

Vi bestämde oss för att vandra norröver och besöka Skroo i dimman och diset som fortfarande låg tät över ön.

Kajsa peppad för en långpromenad
Vy ut mot det norra hamninloppet med den gamla slipen i förgrunden
Tillslut skymtade vi Skroo i diset
På udden utanför fyren står den gamla mistluren riktad ut mot havet
Vi tar en fikapaus i lä inne på gårdsplanen vid fyren Skroo på Shetlands norra udde
Bakom udden i övre vänstra hörnet ligger den norra hamnen
Ett av alla får som går onödigt nära kanten
Tillbaka i hamnen där Estromo ligger tryggt förtöjd utanpå Sula

Vi fick se fantastiska vyer under vår vandring men fick bara se Puffins på håll. (Jag vet att de heter Lunnefåglar på svenska men puffins passar så himla mycket bättre). Vi har dock en plan att ha en picknick uppe på den gräsklädda klippan, som ligger alldeles ovanför hamnen lite senare ikväll. Vi har hört att om man bara håller sig på avstånd och har lite tålamod så kan man få besök av en och annan nyfiken krabat…