Äntligen nya äventyr!

Efter år av covid och elände är det äntligen dags för ett nytt äventyr! Den här gången siktar vi på Shetland, den nordligaste skotska ögruppen. I mån av tid, väder och vind letar vi oss sedan söder över mot Fair Isle och Orkney. Vi får se hur långt det blir!

Troligen tar vi några mellanlandningar på vägen över för att korta ner överseglingen. Vid tidigare tillfällen har vi ibland använt Farsund på Norska sydkusten, som start- och landningsplats för seglingar över Nordsjön och det siktar vi på i år också.

Våren har varit full av förberedelser för att få båten och oss själva i form. När det gäller säkerhet så har vår AIS fungerat lite när den känner för det under våren. Efter att ha provat med att byta antenn och kablar gav jag upp och beställde en ny. Det är sådana beslut som svider i plånboken men att synas på AIS:en är av högsta prioritet när man planerar att segla i hårt trafikerade vatten nattetid.

På tal om AIS så är våra flytvästar numera utrustade med personliga AIS:er som löser ut automatiskt tillsammans med flytvästen. Förutom att uppträda som ett MOB-ojbekt för alla kringliggande båtar, triggar de också ett DSC call som sätter igång larmet i VHF:en och väcker den som eventuellt sover.

Personlig AIS
En av våra personliga AIS:er påväg att monteras i flytvästen

Motorn har fått sig en rejäl genomgång. I vanliga fall byter vi filter och olja själva och kollar impellern och remmen. I år var det dags för en lite grundligare genomgång av folk som vet vad de gör.

Även propellern har fått sig en genomgång och blivit blästrad och polerad. Det blev ett större projekt än planerat då den är av en invecklad Max-prop modell. Det var arbetet med att demontera och montera propellern som tog några dagar mer än beräknat, men det gick till slut bra tack vare hjälteinsatser från Yachtpaint-varvet på Öckerö. Nu vet vi att den är i gott skick och sitter kvar i många år till.

Estromo på land för den den årliga genomgången. I år fick även propellern lite extra uppmärksamhet.

Bland övriga överkryssade punkter på göra-listan hittar vi uppgraderade sjökort, lyft med bottenmålning och anodbyten, rengöring av bogpropeller-röret, byte av hydraulikslangar till autopiloten, fix av trasig lanterna, nytt batteri till utombordaren, Förstärkning av bog-batteriet, vaxning, byte av fenderskydd, rengöring av vattentanken, skakning av brandsläckarna och genomgång av ankare och kätting.

Efter alla förberedelser är vi redo att ge oss av. Planen är att börja med ett skutt till Skagen och stanna där några dagar för att varva ner och förbereda oss för den fortsatta överseglingen.