Signal K är här!

Nyss öppnade jag ett väldigt efterlängtat paket som just levererades direkt från tillverkaren i England. Det är en iKommunicate enhet, världens första Signal K gateway!

Fil-000-4

Signal K är en ny öppen standard som fungerar som en brygga till de etablerade proprietära och föråldrade marina NMEA-protokollen. För att komma åt den data som visas i instrument och displayer ombord har man tidigare mer eller mindre fått hacka sig in och försökt tyda dataströmmarna alternativt betala hutlöst dyra licenser för att få tillgång till specifikationer och dokumentation. Licenser som innebär att man inte får sprida informationen vidare.
iKommunicate sitter som en nod på nätverket och lyssnar precis som vilket instrument som helst men delar samtidigt med sig av alltihopa via ett öppet och modernt gränssnitt som är lätt att läsa och integrera!

För mig som designer och utvecklare är det här något av det största som hänt inom marin elektronik. Äntligen finns all båtens data tillgänglig både ombord och via nätet och dessutom i ett format som gör det löjligt enkelt att logga eller visa i olika enheter!

Det ska bli spännande att prova Signal K skarpt redan om några veckor. Enheten är resultatet av en lyckad Kickstarter-kampanj som på kort tid kom upp i 442 finansiärer från hela världen. Först såg det ut som att jag inte skulle få enheten innan hemseglingen men efter att ha berättat om Estromo tidigare i veckan fick jag en försäkran från Nick Heyes, som är CEO på Digital Yacht, att han skulle prioritera mitt exemplar! Tack för det Nick!

Vill man veta mer om Signal K finns mer information här:

Kickstarter-kampanjen
ikomunicate.com
Signal K på Github
Panbo om Signal K

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.