I svenska farvatten

Sedan ett par dagar seglar vi i svenska farvatten igen. Vi planerade att gå från Farsund direkt till Sydkoster och allt fungerade bra första dygnet med lagom vind och lite regn. På morgonen när det började ljusna och vi var en bit ut på Skagerak blåste det upp ordentligt och vi fick både vind och vågor emot oss. Efter en stunds stampande med revad stor och motorn på högvarv i fyra knop beslöt vi oss för att göra ett slag in mot en alternativ-hamn i Norge istället. Tack vare att vår rutt låg diagonalt upp mot Koster var vi bara några timmar från norska kusten trots att vi seglat hela natten.

Åter igen var jag väldigt tacksam att vi märkt ut alternativhamnar med stora waypoint-ikoner innan avfärd. Det är inte läge att stå och leta nöd-/alternativhamnar i kuling och regn. Närmaste hamn var Risör som blev en väldigt trevlig överraskning. En riktigt fin hamn med gott om affärer och restauranger. Antagligen ett riktigt partyställe under högsäsong. Om bara priserna (och maten) var bättre i Norge hade vi seglat där oftare. Allt annat är ju toppen.

När vi kom fram till Ekenäs på Sydkoster dagen därpå fick vi ett kungligt mottagande med champagne och en sagolik middag av våra vänner Liv och Magnus. Vi kunde inte fått ett finare välkomnande efter vårt äventyr!

Nu är överlevnadsoveraller och säkerhetsselar undanpackade och en dryg veckas semestersegling på den svenska västkusten väntar. Det har sin egen charm att gå till hamnar där man varit hundra gånger förut. Och så slipper vi tänka på tidvatten och strömmar på ett tag.

2 thoughts on “I svenska farvatten”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.