Fyra dagar på land

I veckan som gick tillbringade vi fyra dagar på land för lite allmän översyn och påbättring av bottenfärgen bland annat. Den största insatsen var att byta den inre propelleraxeltätningen som läckt lite väl mycket det senaste året. Packningen har blivit allt sämre och till slut var vi tvungna att pumpa in fett var och varannan vecka för att få stopp på droppandet. För mycket fett i axelröret kan förstöra det yttre lagret varför det inte känts speciellt bra att ta till fettsprutan alla gånger.

Vid bytet av packningen såg vi att även propelleraxeln var rejält sliten där lagret suttit. Det hade alltså inte hjälpt speciellt mycket att byta till ett nytt lager av samma typ. Tidigare ägare hade även använt sig av olika längder på slang för att få lagret att ligga an mot nya fräscha delar av axeln.
Efter lite surfande och väldigt bra tips och vägledning från Propellerservice på Ringön bestämde vi oss för att byta till Pentas så kallade Blackjack. Förutom att den är i princip underhållsfri är den så kort att den ligger an mot axeln på ett ställe som inte blivit spårat av tidigare lager.

Blackjacken för 25 mm axlar är avsedd för ett axelrör med en ytterdiameter på 42 mm så vårt 38 mm rör var något för litet. Det är dock lätt att fixa med några varv vulkaniserande tejp. Både appliceringen av vulktejp och senare spännringen (en slags bred slangklämma) blir extra tålamodskrävande när det måste ske längst ner i kölsvinet under avgasslangen. Det är ingenting man bör ägna sig åt i sista sekunden före sjösättning. Spännringen går bara att få på plats med en klassisk L-formad insexnyckel för ena sidan och en fast nyckel för den andra. Skiftnycklar och spärrnycklar får inte plats i det trånga kölsvinet…
Eftersom det handlar om ett vattensmort lager måste man lufta det efter sjösättning så att vatten tränger upp hela vägen genom axelröret och fram till packningen. Sedan är det bara en liten klick vattenfast fett som ska läggas på och så har man en helt tät axel resten av säsongen. Hittills har det inte läckt så mycket som en droppe. Någon som vill köpa en halvfull fettspruta? 🙂