Fyra dagars pluggande


Vilken tur med påskvädret! Fyra dagar med sol och massor av plusgrader gav en riktig kanonstart för vårjobbet med Ester. Teaken i sittbrunnen är på plats och just nu återstår bara lite jobb med kistlocken som ska få sina pluggar nedskurna och sedan slipas. Även gångjärnen måste bytas då ju sittytan höjts med dryga centimetern.
Jag har hört från många att det räcker att fästa teaken med endast lim så jag rådfrågade tillverkaren av satserna, Ingemar Martinsson, om saken. Jag fick rådet att de absolut ska monteras på traditionellt vis med skruv. Ingemar berättade om att han besiktigat allt för många båtar där limmad teak efter några år släppt från underlaget. Använder man 12 mm tjock däcksribb är den så styv att plasten under teaken sviktar betydligt mer och påfrestar limmet så att det till slut släpper.
Hur som helst beslöt jag mig för att följa rådet och montera satserna på traditionellt vis med både skruv och lim. Jag uppskattar att arbetet tog ungefär 30 timmar totalt. Det är ju några hundra hål som ska borras, skruvas och pluggas. Köper man från Ingemar Martinsson får man dock med allt man behöver för monteringsarbetet. Skruv, plugg, lim, borr, sandpapper, instruktioner och till och med nya långa skruv till gångjärnen.
Tack vare att Kajsa samtidigt jobbade med skrovet (på både Ester och E&Y-båten om vartannat!) är vi nästan helt klara för sjösättning! Återstår bara montering av givare för instrumenten men mer om det senare.